Η αντιμετώπιση από τον κορονοϊό  στα άτομα με διαβήτη 2020

Η αντιμετώπιση από τον κορονοϊό στα άτομα με διαβήτη 2020

δημοσιεύτικε στις: News

Η αντιμετώπιση από τον κορονοϊό στα άτομα με διαβήτη

Σύνταξη και επιμέλεια άρθρου
Σταύρος Ι. Παππάς Πρόεδρος Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης, για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα
Αντώνιος Αλαβέρας Γεν. Γραμματέας Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης, για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα

1. Τι είναι ο κορονοϊός ;
Οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους στο μικροσκόπιο διότι θυμίζουν κορώνα. Ένας νέος κορονοϊός αναγνωρίστηκε ως η αιτία πνευμονίας στην Κίνα στα τέλη του 2019. Όπως τα περισσότερα νοσήματα του αναπνευστικού, και ο κορονοϊός μεταδίδεται με μολυσμένα σταγονίδια από το στόμα –το σάλιο δηλαδή, το βήχα ή το φτέρνισμα. Ο πάσχων μολύνεται από άτομα που έχουν μολυνθεί μετά από άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας (π.χ. το πόμολο πόρτας ή τα πλήκτρα του ΑΤΜ στην τράπεζα ή αντικείμενα στο σουπερμάρκετ), ή ακόμα με την επαφή π.χ. το αγκάλιασμα, ή επαφή με ρουχισμό ενός ατόμου που πάσχει.

2. Είναι σοβαρή λοίμωξη γενικά;
Τα περισσότερα άτομα με λοίμωξη από κορονοϊό δεν έχουν καμία ενόχληση ή παρουσιάζουν ήπια ενοχλήματα κοινού κρυολογήματος. Περίπου 15% θα εμφανίσει βαριά λοίμωξη, περίπου 5% βαρύτατη λοίμωξη με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους, ενώ το υπόλοιπο 80% περίπου παρουσιάζει ήπια ή και κανένα ενόχλημα. Η βαριά εικόνα αφορά συνήθως άτομα με άλλα προβλήματα υγείας π.χ. χρόνια νοσήματα του πνεύμονας ή καρδιολογικά προβλήματα και τα άτομα με διαβήτη.

3. Τι θα κάνει το άτομο με διαβήτη και πιθανή λοίμωξη;
Ο ασθενής με πυρετό, βήχα, δύσπνοια ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ αλλά θα καλέσει τον οικογενειακό γιατρό του. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον κορονοϊό, και ότι συνήθως πρόκειται για ήπια λοίμωξη, ελάχιστα άτομα χρειάζονται νοσηλεία. Το άτομο που έχει μολυνθεί πρέπει να απομονωθεί για 2-3 εβδομάδες.

4. Πως συμπεριφέρεται το άτομο που νοσεί και παραμένει σπίτι;
Τα άλλα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να μένουν σε άλλο δωμάτιο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να διατηρείται η απόσταση περίπου ενός μέτρου από τον πάσχοντα, να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή κάποιο διάλυμα αλκοόλης μετά από οποιαδήποτε επαφή με τον ασθενή ή το περιβάλλον του.

5. Τι πρέπει να κάνει ειδικά το άτομο με διαβήτη; 1. Να έχει σε ευχέρεια το τηλέφωνο του οικογενειακού ιατρού.-ενημέρωση όταν εμφανισθούν συμπτώματα
2. Να φροντίσει να έχει επαρκή φαρμακευτική αποθέματα.
3. Να φροντίσει να έχει επαρκή αποθέματα σε ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος.
4. Να έχει ταινίες ούρων για προσδιορισμό κετόνης – αν και αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

6. Όσον αφορά ειδικότερα την αντιδιαβητική αγωγή;
Όπως κάθε λοίμωξη, έτσι και ο κορονοϊός μπορεί να απορυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης και να χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής. Επί πλέον:
1. Να πίνει πολλά υγρά ή ροφήματα ώστε να είναι καλά ενυδατωμένος
2. Να μετράει το σάκχαρο αίματος συχνά – 2-3 φορές την ημέρα
3. Να θερμομετριέται μια φορά την ημέρα
4. Εφόσον ρυθμίζεται με ινσουλίνη να παρακολουθεί με ταινία πιθανή παρουσία κετόνες στα ούρα
5. Διασφάλιση άμεση πρόσβασης στα τηλέφωνα επείγουσας επικοινωνίας σε περίπτωση ασθένειας.

Τέλος,είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των ειδικών και του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο περιορισμός και η αντιμετώπιση της νέας επιδημίας, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, αποτελεί ευθύνη όλων μας.